Cykelstol

Att använda en cykelstol är ett smart sätt för dig att ha ditt barn med dig på cykeln. Det är både ett enkelt och trevligt sätt att ta sig fram på, oavsett om den behövs rent praktiskt i vardagen eller om du vill ta med den lille på en cykeltur under helgen.

Det finns många barnstolar som monteras på cykelns baksida på pakethållaren eller fram på cykeln. Det finns även cykelstolar som kan monteras framför dig mellan cykelns styre och sadel.

Alla modeller i vårt sortiment är säkerhetsgodkända barnstolar. Vi har många starka varumärken som Yepp, Qibbel och Hamax. Förutom att du kan hitta och köpa en ny barnstol på denna sida har vi även alla möjliga tillbehör och utrustning till de olika barnstolarna.

Gå längst ner på sidan om du vill veta mer om bland annat montering av cykelstolar, säkerhet, lagstiftning och vilka cykelstolar som är bäst i test.

Alla produkter
Filtrera efter
Populärast
Go to page
Produkter per sida:
 • 30
 • 60
 • 90

FAQ

1
Vilken cykelstol är bäst?
Det finns många bra och säkra cykelstolar. Vi har skrivit lite om de olika typerna på vår webshop. Gå in där och lär dig mer om vilken cykelstol som är bäst för dig och ditt barn.
2
Vid vilken ålder kan barn sitta i en cykelstol?
3
Kan en cykelstol fästas på en elcykel?
4
Finns det regnskydd för cykelstolar?

Cykelstol, barnstol och cykelsits

Kärt barn har många namn. Vissa kallar det cykelstol, andra barnstol. Oavsett namn har de alla samma funktion – att transportera ett barn på sin cykel, antingen fram eller bak i någon form av sits eller stol.
 

Cykelstolen är jättesmart och praktisk i vardagen med barn då man ibland eller kanske dagligen måste cykla snarare än köra bil. Du kan lämna ditt barn på förskolan och cykla vidare därifrån och sedan till jobbet. Dessutom kan cykelstolen enkelt tas bort så att du kan fortsätta cykla utan barnstolen bak om detta önskas.

 

Fördelarna med en cykelstolCykelstol - Hamax Zenith barnstol svart

Det finns en rad fördelar med att välja en cykelstol som transportmedel för att köra ditt barn när du ska till och från förskolan eller ut på resa. Här är några av fördelarna:
 

 • Det är mysigt att cykla tillsammans med barnet i en cykelstol, oavsett om den är fram- eller bakmonterad modell. Många goda samtal uppstår på en cykeltur tillsammans i friska luften.
   
 • Familjen kan åka på en cykeltur. De större barnen kan cykla själva och de minsta i familjen kan sitta i cykelsitsen på baksidan eller framsidan av mammas eller pappas cykel.
   
 • Cykelstolen kan enkelt tas bort och monteras på andras cyklar.
   
 • Det är bra för miljön och din egen fysiska hälsa att ta cykeln istället för bilen.
   
 • Cykelstolen håller i många år och kan därför användas till eventuella yngre syskon.

   

Placering och montering av cykelstolen

De olika cykelstolarna kan som tidigare nämnts monteras både på cykelns pakethållare och på den bakre delen av cykelns ram. Det finns även modeller som kan monteras på toppröret så mellan styret och sadeln. Båda delarna är smarta på sina egna sätt.Barncykelstol - Thule Yepp Nexxt 2 Maxi Midnatssvart
 

Cykelstol monterad bak på cykeln

Många cykelstolar är monterade bak på cykeln. Det finns även flera olika monteringsalternativ. Om vi ​​tittar på exempelvis populära Yepp maxi cykelstol så har denna cykelstol flera olika monteringsmöjligheter. Du har möjlighet att montera stolen direkt på cykelns pakethållare. Du kan även välja att montera en Thule Yepp Maxi EasyFit Adapter ovanpå pakethållaren. Cykelstolen monteras sedan på själva adaptern. Utöver det kan du även skaffa en Yepp maxi cykelstol som antingen monteras direkt på cykelns bakre ram eller så kan du montera någon form av bas eller fäste på cykelns bakre ram som cykelstolen sedan kan klickas på och av från. På så vis kan du enkelt flytta cykelstolen fram och tillbaka mellan två cyklar om båda cyklarna är installerade med denna typ av fäste. Det kan vara smart i en vardag där föräldrar turas om att hämta och lämna barnen på cykel.

De flesta av cykelstolarna som är monterade bak på cykeln är lämpliga för barn från 9 månader och upp till ca. sex år eller upp till max 22 kg.Du bör alltid vara uppmärksam på att kontrollera om din pakethållare på cykeln kan bära minst 25 kg vilket rekommenderas för cykelstolar bak på cykeln.

 

Cykelsits monterad fram på cykeln

Väljer du att ha cykelstolen monterad framtill fästs barnstolen antingen på toppröret eller på styret av cykeln. Här finns också flera olika alternativ.

Cykelstol - Yepp Mini barnstol blå

Urban Iki från OGK har till exempel gjort en barnstol som kommer med ett Click&Go monteringssystem. Det gör att du med den här typen av cykelstol enkelt kan fästa cykelstolen på cykeln och enkelt ta av den igen. Detta är en fördel med en frontmonterad cykelstol.
 

Yepp gör en minibarnstol som är frontmonterad. Denna typ av cykelstol monteras enkelt på cykelns styre. När cykelstolen är frontmonterad medföljer ett handtag som barnet kan hålla i och luta sig mot när barnet sitter fram på cykeln.
 

De flesta av cykelstolarna som är frontmonterade på cykeln är lämpliga för barn från 9 månader och upp till ca. tre år eller upp till max 15 kg.
 

Cykelstolar och säkerhet

Cykelstolar har många justeringsmöjligheter. Det är viktigt att cykelstolen justeras så att den passar just det barn som ska använda den.
 

Fotstöd, fotremmar och sele

De flesta barnstolar har justerbara fotstöd som ser till att barnet sitter bra med benen och att fotstödet passar exakt till det enskilda barnets benlängd. Dessa fotstöd har vanligtvis också fotband som du kan använda för att fästa barnets fötter i fotstödet eller åtminstone se till att fötterna stannar på fotstöden så att de inte åker ut oCykelstol - Yepp Mini fotstödch hamnar i hjulet. Det är därför viktigt att cykelstolen passar barnet optimalt. Dessutom är det viktigt att remmen är rätt inställd och spänd.

 

Sittkomfort

God sittkomfort för barnet är viktigt när man ofta transporterar barnet till och från olika platser. Därför måste en ny cykelstol alltid anpassas efter ditt barn. Det är inte bara för sittkomforten utan också för säkerheten. En bra cykelstol är först och främst en säker cykelstol.
 

Cykelhjälm

När cykelstolen är anpassad efter ditt barn och säkerheten är på topp är det också viktigt att ditt barn har en säker cykelhjälm som sitter bra så att barnets huvud är skyddat om olyckan är framme. Ta en titt på vårt stora utbud av cykelhjälmar för barn och köp en bra, säker cykelhjälm för ditt barns cykelturer i cykelstolen. Barnets cykelhjälm är, tillsammans med cykelstolens inställningar, avgörande för säkerheten.
 

Vindskydd

Dessutom finns det även vindskydd till vissa frammonterade barnstolar. Det kan vara en bra investering för vissa barn så att det inte känns obehagligt för barnet att sitta längst fram på cykeln och få vind i ansiktet och på kroppen.Cykelstol - Yepp till mini
 

Cykelstolar – bäst i test

När du vill hitta en godkänd cykelstol som är bland de bästa cykelstolarna på marknaden kan det ibland hjälpa att läsa ett konsumenttest när du behöver lära dig om saker så som maximal komfort på stolens ryggstöd, vikten av att mjuka axelvaddar och vad en mjuk och stötdämpande sits är.
 

Det finns många säkra cykelstolar för alla typer av cyklar. Du måste därför välja den av de säkra cykelstolarna som också ger ditt barn bäst komfort.
 

Det finns flera cykelstolar som kan vara bra val för ditt barn. En Thule cykelstol är till exempel alltid en hit. Vi rekommenderar speciellt en Thule Yepp maxi. Det finns många fler cykelstolar på marknaden som är bra och säkra,  t. ex. modellen Hamax Kiss. Läs mer om testet, de olika typerna av cykelstolar och deras kvalifikationer här!
 

Lagstiftning och cykelstolar

Lagen säger att om man ska ta med ett barn på cykeln ska barnet ha en egen sittplats. Dessutom ska barnet kunna spännas fast så att det inte kan ramla ur stolen under cykelturen. Dessutom måste du vara 15 år om du vill cykla med ett barn som är sex år eller yngre. Själva cykelstolen ska passa barnet, både i förhållande till längd och vikt så att stolen ger optimal sittkomfort och säkerhet. Dessutom har det även satts en maxgräns för cykelstolarna i förhållande till barnets vikt. De flesta barnstolar får bära upp till 22 kg.
 

Övriga krav på cykelstolen

Utöver dessa regler finns även andra krav på cykelstolen. Det är till exempel ett krav att barnet kan sitta upp själv innan det åker med i en cykelstol. De flesta barn kan sitta i en cykelstol från runt 9 månader. Förutom en sele att spänna fast barnet med är det även bra att ha fotremmar och fotstöd så att fötterna kan vila på dem och även spännas fast så att fötterna inte åker in i bakhjulet. Dessutom ska självklart cykelstolen sitta fast ordentligt i cykelramen.
 

Tillbehör och styling för cykelstolar

När du köper en cykelstol finns det även olika tillbehör till barnstolar som kan vara praktiska och användbara i vardagen. Det finns till exempel flera olika typer av regnskydd till de olika cykelstolarna. I stort sett finns det två typer av regnskydd. Det finns regnskydd som skyddar barnstolen från regn när den inte används. Sen finns förstås även regnkappan som är en sorts poncho för barnet. Denna regnponcho är supersmart då den täcker hela barnet och cykelstolen när barnet sitter fastspänt i cykelstolen.
 

Reservdelar och tillbehör

Vi har även en hel del reservdelar för cykelstolar som du kan behöva. Det kan till exempel vara extra beslag, fotskydd, fotstöd, fotremmar, selesatser, bältesclips, kuddset, vajerlås med kod, bultsatser, handtag för frontmonterade barnstolar och vindrutor för de väldigt små.Cykelstol - Hock Regnskydd till barnstol och barn
 

Styling av cykelstolen

En del vill ha en snygg cykelstol medan andra ser möjligheten att styla cykelstolen och göra den till sin helt egen. Det finns flera alternativ för detta. Det finns stylingset i flera olika färger för vissa typer av barnstolar. Andra märken gör också siffror och bokstäver som kan fästas på själva stolen. Detta gör att du kan anpassa din cykelstol på flera olika sätt.
 

Få hjälp att köpa den bästa cykelstolen

Behöver du hjälp med att hitta rätt cykelstol för dig och ditt barn? Då kan du kontakta vår kundtjänst. Vi är alltid redo att hjälpa dig med råd och vägledning om allt från cyklar och verktyg till cykelhjälmar och cykelstolar. Tillsammans kan vi hitta den cykelstol som passar din cykel och dina behov.